Arntjen-Waterbakken

Het goedkoopste voedermiddel – voldoende schoon water voor de koeien

Een melkkoe heeft net als alle dieren voer en water nodig voor de melkproductie. Ook als het water de goedkopere grondstof is, dient u daaraan net zoveel aandacht aan te besteden als aan het voerrantsoen. Want melk bevat 87% uit water! Koeien hebben voor een productie van 1 liter melk ongeveer 3 liter water nodig, in de zomer kunnen het ook 4 liter zijn. Dit komt overeen met een hoeveelheid van 80 tot 170 liter per dag per koe. Elke manier van beperking van de wateropname verlaagt de melkproductie!

Drinken net als in de natuur

Als het dier naar een waterbak gaat houdt het de neusspiegel onmiddellijk in het water en zuigt in diepe, lange teugen geluidloos naar binnen. Hiermee hebt u voor de koe een stuk natuur de stal in gehaald.

De kop dient daarbij licht naar voren te zijn gestrekt. Dit bereikt u door een bakrand niet hoger dan 80 cm boven het standvlak. In kleinere drinkbakschalen met klep borrelt het nastromende water op en laat de koe onnodig lucht inslikken. Dit kunt u voorkomen als de dieren uit een staand waterreservoir drinken met een bepaalde afstand tot de klep.

Een waterdiepte van minstens 15 cm is nodig voor de benodigde hoeveelheid water maar ook voor de benodigde afstand tussen de aanzuigende neusspiegel en het dagelijks op de bodem van de bak neergeslagen vuil. Onafhankelijk hiervan dienen alle drinkbakken dagelijks te worden gereinigd.

Een baklengte van 2 meter maakt het voor meerdere dieren tegelijk mogelijk om te drinken. Dit komt overeen met het natuurlijke gedrag van onze kuddedieren.

De koeien mogen de drinkbak echter niet leegdrinken. Daarom dient een grote vlotterklep, een toevoerleiding van 1 tot 1.5 inch en een waterdruk van 3-5 bar aanwezig te zijn, zodat u een toevoer van tenminste 50l/min realiseert.

Een bekende richtmaat voor het aantal en de afmeting van de drinkbakken in de stal zijn 8-10 cm baklengte per koe. Maar de kwantiteit alleen is niet genoeg. Door een specifieke plaatsing en een goede verdeling van de drinkplaatsen in de stal kunt u de toegang ook voor rang lagere dieren aanzienlijk verbeteren. Koeien zijn van nature gemakzuchtig, maar ze moeten ook veel presteren. Daarom dient de dichtstbijzijnde drinkbak niet meer dan 15 meter te zijn verwijderd.

Klassieke voorraad drinkbakken

Koeien zijn “kudde” dieren, zij vinden het prettig om met veel tegelijk aan een lange drinkbak te staan. Een voorraad drinkbak is zeer geschikt om in een korte tijd veel koeien van voldoende schoon drinkwater te voorzien. Vooral na het melken is er een piekbehoefte aan fris water.

Handelsonderneming Oostra heeft 2 modellen voorraad drinkbakken:

  • Arntjen snelafvoer-drinkbak Model 2011 S-SH
  • Arntjen drinkbak voor wandmontage Model 2016 W/S-SH 
     

Arntjen Snelafvoer-drinkbak Model 2011/S-SH

Lees verder

Arntjen Drinkbak Model 2016W/S-SH

Lees verder

Individuele drinkbakken

Lees verder

ISO-drinkbak

Lees verder

Neem contact met ons op