Verlichting

Licht is Leven- Ons leven wordt grotendeels bepaald door het licht

Natuurlijk daglicht is voor het leven op aarde onmisbaar. Het beïnvloedt de ontwikkeling en het welzijn van alle levens wezens evenals de loop van de natuur. Het licht regelt de biologische processen in een organisme. Licht heeft op mensen, dieren en planten een positief effect omdat de gezongheid en de psyche erdoor worden verbeterd.Met natuurlijk daglicht voelen wij ons goed!

Vaak bevinden wij ons echter in gebouwen die kunstmatig worden verlicht, bijvoorbeeld op ons werk. Maar ook onze vrije tijd besteden we dikwijls in ruimten met kunstlicht. Dit gebrek aan natuurlijk daglicht door verkeerde of onvoldoende lichtbronnen kan zeer onaangename bijverschijnselen veroorzaken zoals stress, verminderde concentratie, moeheid, een onwel gevoel, hoofdpijn of zelfs een depressie. Door verkeerde verlichting kan het autonome zenuwstelsel worden ontregeld.

VOLSPECTRUM DAGLICHTLAMPEN VAN TRUE- LIGHT = " het volledige spectrum van het zonlicht dat de aarde bereikt".

TRUE-LIGHT volspectrum daglichtlampen zijn fluorrescentielampen die het volledige spectrum van het natuurlijk daglicht bijna identiek weergeven. Deze lampen zijn ruim 50 jaar geleden in de Verenigde Staten ontwikkeld als simulatie van daglicht in de ruimtevaart (NASA) en in de onderzeeboten van de Amerikaanse marine (Polaris onderzeeërs).

TRUE-LIGHT zijn de originele volspectrum daglichtlampen.

Wat is het verschil tussen True Light Volspectrum daglichtlampen en andere daglichtlampen?

Door een leek is dat verschil niet goed zichtbaar. Daarom nu eerst een  korte uitleg van deze lampen.

Het natuurlijk daglicht omvat een bandbreedte van 380 tot 780 nanometer, waaronder ook de onzichtbare UV- en infrarood "randen" vallen. In daglicht zijn alle kleuren in vaste verhoudingen aanwezig. In een volspectrum daglichtlamp is dit licht na te bootsen. Dit gebeurt in een met Argon gas gevulde natriumbuis, waarvan de wand met 14! fosforpoeders bedekt is en waarbij ook het heilzame UVA en UVB doorgegeven wordt.

In Amerika, waar True-Light ook vandaan komt, is veel onderzoek gedaan naar de effecten van diverse soorten volspectrum daglichtlampen op mens, dier en plant. Hieruit bleek dat alléén lampen die de volle spectrumbreedte van het natuurlijk licht (vrijwel) exact en constant uitstralen en die de kleurtemperatuur van natuurlijk licht zeer dicht benaderen (zoals True Light) de positieve effecten van natuurlijk daglicht bereiken.

Bij lampen die slechts bij benadering het volledige daglichtspectrum imiteren, blijven deze positieve effecten grotendeels achterwege.

Ter vergelijking:

True-Light volspectrum daglichtlampen hebben een kleurtemperatuur van 5500 Kelvin, terwijl een normale volspectrum lamp zoals de Cool Withe, een kleurtemperatuuur heeft van 4200 Kelvin. Het indexcijfer voor de kleurweergave van True-Light is 96, waarbij natuurlijk daglicht op 100 wordt gesteld. De kleurindex van een normale Cool White lamp is maar 70!

Het gebruik is eenvoudig:

TRUE LIGHT volspectrum daglichtlampen passen in normale armaturen en fittingen. Om de levensduur te verhogen en het energieverbruik te verlagen adviseren wij een hoogfrequent armatuur te gebruiken.

Voordelen van HF armatuur:

 • Energiezuinig (25% besparing.)
 • Trillings-vrij, geeft een rustiger licht en ontlast de oogtaak van mens en dier.
 • Geeft de lamp een zeer lange economische levensduur, wel 30% meer!
 • Geeft geen meetbare electromagnetische velden.
 • Snelle ontsteking.
 • Ook dimbaar te verkrijgen.

Een conventioneel voorgeschakeld armatuur (herkenbaar aan de knipperende start) wordt aangestuurd door 50 Hz. Dit betekent dat de TL buis met 50 knipperingen per seconde wordt aangestuurd. Onze ogen gebruiken veel energie om deze knipperingen op te nemen.

Mens en dier zijn hier erg gevoelig voor en doordat onze ogen constant bezig zijn deze knipperringen op te vangen ontstaan er klachten. Bij mensen uit dit zich door bijvoorbeeld branderige ogen en hoofdpijn, bij dieren door abnormaal, ziekelijk gedrag en vogels kunnen er zelfs letterlijk gek van worden. Vogels ervaren de 50 Hz knipperingen, de conventioneel voorgeschakelde verlichting, hetzelfde als wij een stroboscoop ervaren.

Bij onze hoog frequente voorschakeling is er sprake van meer dan 32.000Hz: dit betekent dat de TL buis met meer dan 32.000 trillingen per seconde wordt aangestuurd. Het licht is daardoor zeer constant en ontlast de oogtaak. Dit heeft een rustgevende werking op mens en dier en klachten, die er met een conventioneel aangestuurd armatuur waren, verdwijnen.

 

 

Kenmerken/voordelen van True-Light volspectrum daglichtlampen:

 • True-Light lampen zijn vrijwel identiek aan het spectrum van natuurlijk daglicht (CRI 96- Kleurtemperatuur 5500K).
 • Dragen bij aan het welzijn van mens en dier door het doorlaten van het heilzame UVA en UVB.
 • Stimuleren door de UV straling het immuumsysteem.
 • Activeert de synthese van vitamine D, welke weer nodig is voor de opname van calcium en andere mineralen in het bloed.
 • Helpt u uw winterdepressie te bestrijden, True-Light is de originele lichttherapie lamp. Wanneer u True-Light wilt gebruiken als lichttherapie: Met True-Light hoeft u niet voor een lichtbak te gaan zitten, u geniet van ons gezonde licht door het te intergreren in uw woon- of werkomgeving.
 • Heeft een gunstige werking op de stofwisseling, zuurstoftoevoer, hormonen en klieren in het lichaam van mens en dier.
 • Helpt u uw eigen bioritme weer te vinden bij ploegendiensten of jet-lag.
 • Helpt u bij slaapstoornissen, stress, concentratiestoornissen of gezondheidsklachten.
 • Geven kleuren natuurgetrouw weer.
 • True-Light lampen gaan lang mee, wel 24.000 branduren in combinatie met Hoog Frequent armaturen.
 • Met True-Light koopt u kwaliteit, daarom geven wij u 2 jaar garantie op onze lampen!

Het assortiment betaat uit:

 • T8-lampen (26 mm diameter): 15W, 18W, 30W, 36W, 38W, 56W, 58W
 • T5-lampen (16 mm diameter): HE (High-Efficiënt) - 14W, 21W, 35W en HO (High Out) - 24W, 39W, 49W, 54W, 80W
 • ESL CFL E27 fitting -15W, 20W, 23W

Armaturen:

 • Conventioneel 50Hz met starter. Levensduur TL-lamp ca. 8000 branduren
 • HF armaturen 20.000 Hz. Levensduur ca, 24.000 branduren (gaan 3x zo lang mee)
 • E27 fitting. Levensduur ca. 24.000 branduren

 

Ik wil graag meer informatie over:

Verlichting