Volspectrum daglichtlampen

True-Light volspectrum daglichtlampen zijn volspectrum daglichtlampen die in de Verenigde Staten zijn ontwikkeld als simulatie van daglicht in de ruimtevaart (NASA) en Polaris onderzeeërs. 

Volspectrum daglichtlampen hebben een uitstekende kleurweergave en geven het heilzame UV-A en UV-B door. Dit gebeurt in een met Argon gas gevulde natriumbuis, waarvan de wand met 14 fosforpoeders bedekt is.

Hierdoor ontstaat een betere benadering van het natuurlijke daglicht. Net als echt daglicht maakt het licht van de juiste volspectrum daglichtlamp ook vitamine D en calcium aan. Vitamine D stimuleert de werking van schildklier en bijschildnieren. Het helpt de opname en distributie van calcium reguleren. Door normaal kunstlicht zakt de calciumopname met een derde. En juist calcium is zo belangrijk voor dieren. Onvoldoende calciumopname kan leiden tot vertraagde groei, algehele verzwakking, uitval van haar of veren, pijn en stijfheid in de gewrichten en gebrek aan energie.

Wat is het verschil tussen True-Light Volspectrum daglichtlampen en andere daglichtlampen?

Door een leek is dat verschil niet goed zichtbaar. Daarom nu eerst een  korte uitleg van deze lampen.

Het natuurlijk daglicht omvat een bandbreedte van 380 tot 780 nanometer, waaronder ook de onzichtbare UV- en infrarood "randen" vallen. In daglicht zijn alle kleuren in vaste verhoudingen aanwezig. In een volspectrum daglichtlamp is dit licht na te bootsen. Dit gebeurt in een met Argon gas gevulde natriumbuis, waarvan de wand met 14! fosforpoeders bedekt is en waarbij ook het heilzame UVA en UVB doorgegeven wordt. Vooral de kleur rood in het kleurenspectrum heeft een bijzondere eigenschap; het brengt de stresshormonen terug, de paringsdrang en de vruchtbaarheid stijgen. Let op dit is een essentiële kleur die in bijna elke lamp mist!

In Amerika, waar True-Light ook vandaan komt, is veel onderzoek gedaan naar de effecten van diverse soorten volspectrum daglichtlampen op mens, dier en plant. Hieruit bleek dat alléén lampen die de volle spectrumbreedte van het natuurlijk licht (vrijwel) exact en constant uitstralen en die de kleurtemperatuur van natuurlijk licht zeer dicht benaderen (zoals True Light) de positieve effecten van natuurlijk daglicht bereiken!

Bij lampen die slechts bij benadering het volledige daglichtspectrum imiteren, blijven deze positieve effecten grotendeels achterwege.

Ter vergelijking:

True-Light volspectrum daglichtlampen hebben een kleurtemperatuur van 5500 Kelvin, terwijl een normale volspectrum lamp zoals de Cool Withe, een kleurtemperatuuur heeft van 4200 Kelvin. Het indexcijfer voor de kleurweergave van True-Light is 96, waarbij natuurlijk daglicht op 100 wordt gesteld. De kleurindex van een normale Cool White lamp is maar 70!

Verkrijgbaar als TL-lamp:

 • T8-lampen (26 mm diameter)  15W, 18W, 30W, 36W, 38W, 56W, 58W
 • T5-lampen (16 mm diameter) HE (High-Efficiënt) - 14W, 21W, 35W
 • HO (High Out) - 24W, 39W, 49W, 54W, 80W
 • ESL CFL E27 fitting -15W, 20W, 23W

Het gebruik is eenvoudig:

True-Light volspectrum daglichtlampen passen in normale armaturen en fittingen, maar zijn super geschikt voor hoog frequente armaturen. Hierdoor verhoogt u de levenduur van de lamp en verlaagt u het energieverbruik aanzienlijk. Conventioneel armatuur 50Hz met starter, levensduur TL lamp ca. 8000 branduren. HF armatuur 20.000 hz, levensduur TL lamp ca. 24.000 branduren

Voordelen van Hoog Frequente armatuur:

 • Energiezuinig (25% besparing.)
 • De lamp gaat ineens aan en knippert niet eerst een aantal malen.
 • Trillings-vrij, geeft een rustiger en constanter licht en ontlast de oogtaak van mens en dier.
 • De lamp gaat langer mee - ca. 30% meer levensduur
 • Er is vrijwel geen magnetische veld. 

De Hoog Frequente armaturen in ons assortiment zijn:

Mico Acciaio 

1 x 36 Watt, 2 x 36 Watt, 4 x 36 Watt           

1 x 58 Watt, 2 x 58 Watt, 4 x 58 Watt

BS 100

1 x 36 Watt, 2 x 36 Watt           

1 x 58 Watt, 2 x 58 Watt

Glasslux

1 x 36 W

2 x 58 W

 

 

 

De belangrijkste voordelen in de melkveehouderij:

 • Verhoogde productie: Door het natuurlijk aandoende licht wordt de melkproductie nog beter gestimuleerd. Uit buitenlands onderzoek is gebleken dat bij 16-18 uur continue verlichten met 150-200 Lux en 6-8 uur echt donker de melkproductie met 6 tot 10% kan toenemen.
 • Verhoogde vruchtbaarheid: De tochtigheid wordt positief beïnvloed. Het brengt de stresshormonen terug, de paringsdrang en vruchtbaarheid stijgen.
 • Betere vitaliteit en gezondheid: Onze volspectrum lampen bevorderen de gezondheid van uw koeien. Ze geven UVA en UVB af, dat nodig is voor de aanmaak van calcium en vitamine D. Ook hebben zij minder last van ziektes, verbetert het gezichtsvermogen en voelen zij zich prettig in het licht. Daardoor worden uw koeien productiever en bespaart op de veeartskosten.
 • Makkelijker inspecteren: Doordat de lampen contrastverhogend zijn en je een betere kleurweergave krijgt, zijn afwijkingen en wondjes op uw koeien makkelijker te zien. Zo zult u tijdens uw controles in de stal of tijdens het melken de koeien beter kunnen inspecteren.
 • Economisch: Het gebruik van volspectrum daglichtlampem zal een gunstig effect hebben op u een uw personeel. Het is productieverhogend, het veroorzaakt minder stress en minder ziekteverzuim, er worden minder fouten gemaakt door een beter concentratievermogen en je krijgt meer energie van. De oogtaak vergt ca. 80% van onze energie, zien met True-Light is dan ook veel gemakkelijker dan met ander licht.  
 • Duurzaamheid: De lampen zijn duurzaam en gebruiksvriendelijk,gemiddelde levensduur van 24.000 branduren bij een elektronische voorschakeling (Hoog Frequent armaturen.)
 • Garantie: Op de kwalitatieve lampen zit 2 jaar lang garantie.

Kenmerken van volspectrum daglichtlampen:

 • Fluoriserende lampen (TL- verlichting).Geven de beste lichtverdeling, geen schaduweffect.
 • Lichtspectrum dat bijna identiek is aan dat van natuurlijk daglicht.
 • Biologische stimulerende werking.
 • Absoluut natuurgetrouwe kleurweergave door kleurtemperatuur in het optimale daglichtbereik van 5500K.
 • Optimale kleurweergave-eigenschappen CRI 96.
 • Breder, meer continu spectrum in vergelijking met andere fluoriserende lampen.
 • Gelijkmatige uitgebalanceerde lichtkwaliteit.
 • Gemiddelde levensduur bij gebruik op elektronische voorschakel apparaten: 24.000 uur.
 • Lichtopbrengst van de lampen tot 71 lm/W.

Ik wil graag meer informatie over:

Volspectrum daglichtlampen