Nieuw: CMP-verlichtingssysteem met fotoperiode

Omdat koeien het hele jaar door drachtig kunnen worden en gedurende deze tijd een constante productie hebben is het lichtmanagement steeds belangrijker geworden in de dagelijkse bedrijfsvoering van de melkveehouderij!

Een goed verlichte stal met egaal licht met een lux van 150-200 stimuleert  o.a. de melkproductie, botontwikkeling, groeiontwikkeling en vruchtbaarheid. Tevens is het belangrijk om het dag- en nachtritme in uw stal goed op orde te hebben.

Dit alles is te bereiken met het CMP-verlichtingssysteem met fotoperiode.
Fotoperiode wordt gefineerd als de lichtduur waaraan de dieren elke dag worden blootgesteld. Het fotoperiode systeem werkt dankzij een continue berekening van de intensiteit van natuurlicht. De besturingseenheid verkrijgt een gemiddelde waarde en varieert volgens deze eenheid automatisch de lichtintensiteit van de geïnstalleerde verlichtingsarmaturen. De vloermeting moet een helderheid van 150-200 LUX opleveren.

Voor conventie kunnen we twee soorten fotoperiode onderscheiden:

  • LDPP lange dag fotoperiode of lange fotoperiode met 16 uur licht en 8 uur donker per dag;
  • SDPP korte dag fotoperiode of korte fotoperiode met 8 uur licht en 16 uur donker per dag.

Omdat koeien 8 uur duisternis nodig hebben om optimaal te rusten, is het moeilijk ’s nachts in de stal te werken. De CMP verlichtingsarmaturen zijn uitgerust met rood licht voor de rust uren van de kudde. Op deze manier bespaart u op de installatiekosten van elke nachtverlichtingssystemen. Bovendien, omdat koeien het rode licht niet waarnemen, is het mogelijk voor de veehouders om zich door de stal te verplaatsen zonder hen te storen.

Dankzij de lichtsensor is het altijd mogelijk om te detecteren wanneer de verlichting in de stal onder het minimum valt en zo voldoende verlichting te herstellen.

Uitstekend comfort, dankzij het gemak en de snelheid van de aanpassing van het licht;
•    Uitstekende functionaliteit, als gevolg van de mogelijkheid om het nodige licht in te stellen zonder verspilling;
•    Duurzaamheid, door de optimalisatie van het verbruik en bijgevolg maximale efficiëntie;
•    Energiebesparing, door de vermindering van het energieverbruik.
•    Aangestuurd door lichtcomputer i.s.m. ventilatoren en stalgordijnen.

Terug naar het overzicht