De optimale ligbox

De optimale ligbox – Geeft ruimte voor de koe

Topkoeien moeten tenminste 12 uur per dag liggend kunnen rusten. Alleen zo lukt het de stofwisseling van de dieren om 30 liter melk en meer per dag te produceren. 

  • Een vaste stabiele ondergrond met veel grip.
  • De ondergrond moet zacht, warm en droog zijn.
  • De ligbox moet de koe in haar ligpositie beperken en geleiden, haar echter desondanks zoveel bewegingsvrijheid geven dat ze de box graag accepteert
  • Voldoende ruimte om te gaan liggen en opstaan, dit mag niet door buizen worden verstoord.
  • Drukplaatsen op bepaalde plekken zijn een duidelijk teken van pijn en stress en moeten door de grootte, vorm en opbouw van de ligbox worden voorkomen.

De C50 Wisconsin ligbox en Cowcoon ligbox zijn zo gemaakt dat een koe géén enkele belemmering ervaart bij het gaan staan of liggen.

  • Lengte enkele rij tot 3.00 mtr
  • Lengte dubbele rij tot 5.60 mtr.
  • Advies: Breedte tussen de 1.15 mtr. en 1.30 mtr.

Waar moet de ligboxinrichting en afstelling aan voldoen

Bij de ligboxafstelling willen we dat de koe zoveel mogelijk ruimte heeft om goed te kunnen gaan liggen of staan. Voldoende kopruimte hierin is zeer belangrijk en bij het opstaan mag ze de schoftboom eigenlijk niet raken. Verder willen we dat de koe zo in de box gaat liggen dat deze de box niet bevuild, echter in de praktijk hebben we met grote en kleine dieren te maken welke allemaal wel goed moeten kunnen gaan liggen. 

Schoftboom / golfschoftboom – zorgt voor uitstekende schone ligbedden

De functie van de schoftboom is dat de koe niet te ver in de box gaat staan. Let er vooral op dat deze voldoende ruim staat zodat een koe vierkant in de box kan staan zonder dat ze al te veel last heeft van de schoftboom. Een koe moet recht in de box gaan staan. De richting hoe een koe in de box staat, is ook vaak de richting hoe ze gaat liggen. Een koe gaat voordat ze gaat liggen altijd op zoek naar de meeste ruimte in de box. Bij een golfende schoftbuis gaat ze niet te ver in de box liggen zodat deze ook niet wordt vervuild. Een ander voordeel van de golfende schoftbuis is dat deze minder contact maakt met de hals van de koe, waardoor dat de kans op een abces of bult op de hals kleiner wordt.

Knieboom / Poly Pillow – Poly Pipe

De knieboom van de box is van belang om ervoor te zorgen dat een koe tijdens het liggen niet te ver naar voren kruipt. Indien dit wel gebeurt zorgt het voor meer vervuiling van de ligbox en kan een koe moeilijker opstaan omdat ze dan meer tegen de schotboom aankomt tijdens het opstaan en/of omdat de kopruimte beperkter wordt. Bij de knieboom adviseren wij altijd een hoogteverschil t.o.v. de achter rand van minimaal 15 cm en maximaal 20 cm. Het strooisel goed voorin de box strooien tegen de knieboom aan waarbij de knieboom helemaal mag verdwijnen. Je creëert dan een hoogteverschil in de ligbox waardoor de koe aan de voorkant duidelijk hoger ligt als aan de achterkant. Een kleinere koe zal dan meer achterin de box blijven liggen, waardoor er minder vervuiling optreedt. Een grotere koe welke de ruimte wel nodig heeft zal dan iets verder naar voren gaan liggen. Ook het opstaan en gaan liggen van de koe gaat makkelijker als ze voor hoger ligt.

Advies

Natuurlijk is deze kijk op ligboxen vanuit een nul situatie geschreven. In de praktijk zullen er vaak andere keuzes gemaakt moeten worden. Vaak zit men met een bestaande situatie of oude maten Ook de instap in de box kan in sommige gevallen te hoog worden of je hebt te maken met eisen vanuit de maatlat. Door onze kennis en doordat wij altijd vanuit de koe denken en het rendement en de arbeidsvreugde van de veehouder voorop stellen kunnen wij u op een vrijblijvende manier adviseren voor nieuwbouw, renovatie of optimalisatie. U kunt altijd contact met ons opnemen door ons te bellen of mailen.

Neem contact met ons op